Lautapelaamaan 2018 tulee, oletko valmis?

Suomen lautapeliskenen vuoden päätapahtuma Lautapelaamaan 2018 on taas ovella. Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävä ilmaistapahtuma kerää yhteen pelaajia kautta maan, aina himoharrastajista vasta moderneja lautapelejä kokeileviin uusiin tuttaviin.

Syyskuun 14.–16. päivinä pidettävä Lautapelaamaan on viikonloppu täynnä vapaata pelaamista kellon ympäri. Tapahtuma on ilmainen, ikärajaton ja Suomen lautapeliseuran järjestämä, joten paikalle voi saapua mahdollisimman pienellä kynnyksellä, myös ilman valmista peliseuraa ja pelejä. Paikalla on Suomen lautapeliseuran yli tuhat lautapeliä sisältävä pelikirjasto vapaasti lainattavissa panttia vastaan sekä peliseuran etsimistä helpottava kohtaamisalue.

Suurten pelitapahtumien suurin vakiohuoli on: ”Mistä löydän peliseuraa, jos en tuo sitä mukanani? Kaikissa pöydissä on peli käynnissä ja kaikilla näyttää olevan mukavaa, mutta itse seisoskelen käytävällä yksin, koska en uskalla lähestyä tuntemattomia ihmisiä.”

Tässä vinkkejä peliseuran löytämiseen ja syitä, miksi itse olen jälleen menossa mukana.

Vaihtopöydän satoa 2017.

Peliseuraa Lautapelaamaan 2018 -tapahtumasta

  1. Helpoin tapa löytää peliseuraa on norkoilla pelikirjaston lainaustiskin kupeessa ja kysyä muilta odottajilta, onko heillä jo peli ja peliseura tiedossa ja josko pelattaisiin yhdessä. Myös lainaustiskin henkilökunta voi yrittää yhdistää peliseuraa etsiviä ihmisiä toistensa luo.
  2. Toinen oma-aloitteisuutta vaativa tapa on bongailla vasta peliä aloittavista pöydistä, vieläkö pelissä olisi tilaa uudelle pelaajalle. Jos pelissä vain suinkin on tilaa lisäpelaajille, tähyilen itse aina ympärilleni uutta peliä aloittaessani, jotta ketään ei tarkoituksella jätetä yksin seisomaan. Tiedän myös muiden harrastajien toimivan näin, mutta universaali tapa tämä ei tietysti välttämättä ole.
  3. Kaikkein varmin tapa löytää peliseuraa on kuitenkin ilmoittautua Lautapelaamaan-tapahtuman työvoimaksi työvoimakutsun ohjeiden mukaisesti. Tapahtuman pääsponsorit Lautapelit.fi ja Asmodee Nordics kattavat viikonlopun kulupuolta, mutta tapahtuman koko muu järjestäminen hoituu Suomen lautapeliseuran vapaaehtoisvoimin. Osana tätä työvoimaa pääset osaksi Suomen suurinta lautapelitapahtumaa ja itseäsi suurempaa peliä. Työvuoron aikana tutustut muuhun työvoimaan ja moniin tapahtuman vieraisiin ja näin saat huomaamatta uusia tuttuja, joiden kanssa pelata. Vapaaehtoiset muun muassa pystyttävät lainaustiskin hyllyt, järjestävät pelit, lainaavat pelejä tiskillä ja opastavat uusia tulijoita sisään. Työpanoksesta palkitaan hyvän mielen ja uusien tuttujen lisäksi Suomen lautapeliseuran paidalla, ruokailulla (pitkän pelipäivän tärkein yksittäinen asia hoidettu!) ja yllätyslautapelillä.
  4. Viimeinen oljenkorsi on Vimpeli-palvelu, jossa voi sopia pelejä ennakkoon. Jos aloitat viikonlopun Vimpelissä sovitulla pelillä, on käsissäsi heti valmis peliporukka ja ainakin hyvä mahdollisuus jatkaa pelaamista saman porukan kanssa, kaikki kun vapautuvat sovitusta pelistä yhtä aikaa etsimään seuraavaa peliä.

Parasta on kaikki

Itse olen vieraillut tapahtumassa kolme edellistä vuotta ja odottamattomien lautapelihetkien lisäksi tapahtumasta muistuvat mieleen neljä erityistä kohokohtaa.

  1. Uudet pelitutut. Olen vuosien varrella tavannut Helsingin Lautapelaamaan-tapahtumassa pelaajia Oulusta, Somerolta ja Varkaudesta. Ja seuraavana vuonna pelannut samojen, aiemmin tuntemattomien, nyt uusien pelituttujen kanssa.
  2. Kaikki tapahtuman yhteydessä vaihdettavat pelit. Lautapelaamaan-tapahtuman yhteydessä järjestetään tänäkin vuonna ensin kaikille avoin huutokauppa ja sen jälkeen ketjuvaihto. Molempien tempausten pelit vaihtavat omistajaa itse tapahtumassa, joten postikulut säästyvät molemmin puolin. Huutokaupassa pelinsä voi ulkoistaa rahaa vastaan ja ketjuvaihdossa omat poistopelit voivat vaihtua timantteihin, jos vaihtoketju on suopea. Ketjuvaihdon ideana on, että pelaaja A antaa pelinsä pelaaja B:lle, jonka peli taas menee pelaaja C:lle… ja lopulta pelaajan X peli tulee korvikkeena pelaajalle A. Itse annoin viime vuoden ketjuvaihdossa omaa ylijäämää pois ja sain toivomani loppuunmyydyt helmet tilalle. Duel in the Dark ja Iliad, jonkun toisen kura, Janin helmi. Onnistuipa joku sankari vaihtamaan 2 euroa Arkham Horroriin.
  3. Conipelit. Lautapelaamaan ja muut peliviikonloput ovat erinomaisia mahdollisuuksia saada harvinainen, pitkäkestoinen tai usean pelaajan vaativa peli pöydälle. Itse olen aiemmissa Lautapelaamaan-tapahtumissa päässyt kokemaan Imperial Assaultin laajennuskampanjan yhteen putkeen alusta loppuun, sukellusvenesimulaattori Captain Sonarin reaaliaikaisen joukkuepelin ja Sid Meier’s Civilization -mammutin kaikilla lisureilla ja täydellä pelaajamäärällä. Imperial Assault ei lopulta ollut pelinä sen 11 tunnin arvoinen sijoitus, mutta kokemuksena silti ainutlaatuinen.
  4. Lautapeliseuran kirjasto on laaja, mutta todelliselle harrastajalle kaksijakoinen. Sieltä puuttuvat ne tunnetut uudet nimet lähes tyystin. Toisaalta joukossa on liuta harvinaisuuksia, kuten itseäni kutkuttaneet A Castle for All Seasons, Royal Palace ja erityisesti Castle Blast, jossa fyysisesti lingotaan kivimoukaria linnaa kohti ja yritetään hajottaa linna mahdollisimman tehokkaasti.
Castle Blast. Hieno peli.

Tänä vuonna pörräilen itse tapahtuman taustajoukoissa, joten minut voi parhaimmillaan nähdä syyskuussa huomioliivit päällä, perhevessaan matkalla oleva potta kädessä. En siksi, että saisin palkkioksi paidan ja rullakebabin, vaan siksi, että saisin jatkossakin kokea Lautapelaamaan-tunnelman.

Hyödyllisiä linkkejä Lautapelaamaan 2018 -tapahtumaan:
Kotisivu
Työvoimakutsu
Facebook-event
Huutokauppa
Ketjuvaihto

Jätä kommentti