Lisää roll ’n write -pelejä

Lisää noppa- ja kuponkipelejä! Roll ’n write -listaani tehdessä innostuin syvemmälle noppapelien pariin. Aiemman listauksen jälkeen olen kokeillut yhdeksää uutta kupongintäyttöpeliä, joista tässä lyhyt koonti aakkosjärjestyksessä. Joukossa uusia suosikkeja, ilmaispelejä ja yksi epäonninen rikkinäinen yksilö.

30 Rails

Junareittien piirtely on ilmaiseksi saatavilla BoardGameGeekissä ja löytyi omaan tutkaani Lautapelioppaan suosituksista. Peli muistuttaa hyvin paljon korttien kanssa pelattavaa Avenueta, mutta siinä missä turhauduin 30 Railsissa, Avenue oli leppoisaa piirtelyä. Kelpo peli, mutta tuskin pääsee muiden pelien alta enää uudelleen pöydälle.

Avenue

Takana kuusi pelikertaa, yksi voitto. Vastapuolen nykyennätys 110.

Avenuessa roll ’n write -pelien nopat on korvattu reittikorteilla, mutta toisaalta mikään ei estäisi reittien arpomista kahdella nopalla. Korteilla varmistutaan ainoastaan vakiintuneesta jakaumasta.

Pelaajat yhdistävät farmeja ja linnoja kartalta löytyviin hedelmiin piirtämällä mutkittelevaa polkua yksi ruutu kerrallaan. Parhaat pisteet saa yhdistämällä monta farmia saman reitin varrelle. Pelaaminen ja pisteytys on yksinkertaista, joten peliä voi suositella myös aloitteleville pelaajille.

Luulin Avenuen toistavan itseään nopeasti, mutta kuuden pelin jälkeen peli tuntuu yhä aukeavan eri tavoin, riippuen pitkälti reittikorttien rytmistä. Avenue on varmistanut hyllypaikan mutkattomana reitinpiirtelynä, joka on helppo ottaa esille monissa tilanteissa.

Boomerang

Myös upouusi Boomerang hyödyntää kortteja. Pelissä täytetään Australian karttaa draftaamalla kortteja yksi kerrallaan. Korteista löytyvät symbolit sitten kertovat, mitä kuhunkin pisteytyskohtaan merkitään kierroksen päätteeksi. Draftaaminen on tavallaan nopeaa, ainakin jos pelaajat ovat, mutta kokonaispeli tuntui silti hitaalta. Tykkäsin kupongin pisteytystavoista ja mahdollisuudesta keskittyä eri pisteytysosioihin eri kierroksilla, mutta Boomerang ei kertakokeilulla noussut merkittävästi lajityypin massan yläpuolelle.

Ganz Schön Clever

Saksan Spiel-lautapelipalkinnoissa finalistina ollut noppakeitos on ensinäkemältä hämmentävä kuponki täynnä pieniä yhdistelmiä, joilla pelaajat yrittävät luoda paperin eri osiot yhdistäviä komboketjuja. Teoriassa homma toimii ihan ok. “Yksi kettu tänne avaa vihreän luukun alapuolelta, josta tähti lentää oranssille radalle tuomaan mansikan siniseen ruudukkoon.” Ja sitten heräsin pelaamaan parempia pelejä.

Holmes & Watson 1890-1914: Adventures in the London Fog

Idea reitin piirtämisestä kartan pienille sivukujille on kuin Sherlock Holmes Consulting Detectivestä leikattu alipeli.

Lontoon komea kartta, Holmesin päättelyä ja nopat. Mahtava keitos. Surkea lopputulos. Pelaajat heittävät noppaa ja täydentävät kartalle reittiviivan nopan silmälukua vastaavaan symboliin asti. Säännöissä on kuitenkin tekijän myöntämä aukko: reittiviivan ei tarvitse mennä lähimpään vaadittuun symboliin. Eli käytännössä vakaa käsi voi piirtää viivan mutkittelemaan koko kartan läpi keräten samalla kaikki pelin päättämiseen vaadittavat symbolit. Myös Holmes & Watson on ilmaiseksi saatavilla BoardGameGeekissä, mutta en suosittele kokeilemaan.

The Lord of the Rings: Journey to Mordor

Kupongin toisella puolella on parempi variantti, jossa jokainen ruutu tuo pelaajalle etuja tai haittoja.

Journey to Mordorilla oli kehnot arviot, mutta mieli on Sormuksen edessä heikko, joten hyllyynhän se päätyi. Peliä voi teoriassa pelata perusnopilla kotitekoisesti, mutta pelin viralliset nopat valmiilla symboleilla tekevät pelaamisesta miellyttävämpää, jos ei nyt hirveästi temaattisempaa. Kyseessä on nopea, kevyt ja oikein kiva onnenkoetuspeli, jonka päätökset on piilotettu taktisiin luovutuksiin, milloin on parempi jättää viimeiset nopat heittämättä ja ottaa jo tulleet nazgulit otsaan ennen seuraavaa heittoyritystä. En tiedä pelaisinko tätä välttämättä moninpelinä, mutta soolopelinä Journey to Mordor on mainio 10 minuutin mittelö muuta aktiviteettia odotellessa.

OctoDice

Joka kierroksella pelaaja voi kertaalleen hyötyä myös vastustajan heittämistä nopista.

Jos olisin ennakkoon perehtynyt, että OctoDice on Stefan Feldin Aquaspheren noppaserkku, olisin todennäköisesti kiertänyt kaukaa edellisen listani innoittaman suosituksen. Onneksi en perehtynyt, vaan nappasin testipinoon: OctoDicen ketjuttamalla tapahtuva pisteidenkeruu on tarpeeksi lihaisa erottuakseen kevyistä heittelyistä ja selvä valintani samanhenkisen Ganz Schön Cleverin yli. Kiitos suosituksesta!

Rolling Japan + Rolling Tokyo

Jokaisen ruudun numero saa olla vain yhden suurempi tai pienempi kuin viereisessä ruudussa oleva.

Rolling-sarjassa nopanheiton tuloksia siirretään värialueille ilman minkäänlaista pelaajien välistä interaktiota. Ruudukot on eri versioissa tehty Japanin, Yhdysvaltojen ja esim. Saksan maantieteellistä muotoa mukaillen. Käytännössä kartat erottuvat toisistaan vain sillä, missä kohtaa pahimmat numerojumit ilmestyvät. Sarjan aloittanut Rolling Japan on sisäsiisti ja lyhyt sudoku. BoardGameGeekissä on ilmaiseksi saatavilla Tokyon promokartta, jos peliä haluaa kokeilla ennen ostopäätöstä. Tokyo toimii täsmälleen emopelinsä tavoin, Tokyo on vain pienempi sumppu.

Twenty One

Toinen Lautapelioppaan suosituksista ja ulkomailta hävyttömän halvalla löytynyt peli on niin yksinkertainen, että sitä voi pelata myös lautapelejä välttävien ihmisten kanssa. Tämä ei silti tarkoita, etteikö peli kiinnostaisi myös harrastajia.

Pelaajat täyttävät uniikkeja bingorivejään ottamalla joka nopanheitosta aina vähintään yhden sopivan silmäluvun kuponkiinsa. Jos et ota, saat tilalle nollat. Kuponkiaan voi siis täyttää muita nopeammin ottamalla joka kierros mukaan useamman optimaalista lukemaa huonomman tuloksen, mutta tällöin riskeeraa, jos rauhallisemmin pelaavilla sattuisikin käymään heittomunkki. Roll n’ write -pelien laadukasta Top 5 -materiaalia ja ykkössuositukseni kaikille helppoa ja jokaiselle sopivaa noppapeliä etsivälle.

Jätä kommentti