The City – ja pistelaskun sietämätön keveys

The City on piskuinen korttipeli, jossa rakennetaan modernia kaupunkia rakennus kerrallaan. Pisteitä kertyy joka kierros – ja vaikka aluksi pisteitä ei meinaa tulla juuri lainkaan, yksikin suurempi pistekortti vierittää lumipalloefektiä niin, että peli päättyy jopa kymmenessä minuutissa.

Amigon saksaksi julkaisema pelipaketti mahtuu taskuun ja levitetty peli kätevästi vaikka olohuoneen sivupöydälle. Paketissa on kuitenkin yksi mutta. Pistelasku tehdään kotikonstein paperille tai puhelimen muistioon, jos kynää ei ole lähettyvillä.

Viimeksi pelatessamme töpötin lukuja ensimmäisen kierroksen päätteeksi puhelimeen, kunnes vaimoni tokaisi, että eiköhän tähänkin löydy joku äppi. No kyllä löytyi. Erinomainen sellainen.

Applen laitteille saatavilla oleva Games Keeper on vastedes valintamme jokaiseen peliin, jossa ei tule mukana omaa pistelaskuria ja mahdollisesti myös peleihin, joissa pistetaulukko on tehty kiemurtelemaan edestakaisin ilman logiikkaa.

The City

Vuonna 2011 julkaistu The City on Thomas Lehmannin tableau-korttipelitrilogian kevyin peli. Sen opettaa hetkessä ja pelaa alle vartissa jopa pienen tauon jälkeen. Samaa omien korttien ketjuttamista tarjosi alun perin trilogian raskain peli, kryptisistä symboleistaan tunnettu avaruusteemainen Race for the Galaxy (2007). Näiden kahden ääripään väliin ilmestyi myöhemmin Race for the Galaxyn tavoin avaruuteen sijoittuva Jump Drive (2017).

The City on tukevasti reaalimaailman piireissä, mikä on omiaan erottumaan vaihtoehtoisten korttipelien joukosta. Pelaajat rakentavat elokuvateattereita, puistoja, toimistoja, kouluja ja asuinkortteleita omaan kaupunginosaansa.

Joka kierros pelaajat rakentavat yhden, enintään kaksi korttia ja valinnat tehdään ja paljastetaan yhtä aikaa. Pelaajamäärä lisää pelin kestoa siis vain pisteenlaskun osalta.

Uuden kortin rakennuskustannukset maksetaan muilla kädessä olevilla korteilla. Tämä yksinkertainen valintamekaniikka on koko pelin kantava voima, kun joka kierros teet valintoja, mitkä kortit voit uhrata maksuvälineenä.

Jokainen valmis rakennus tuo joka kierroksen päätteeksi joko uusia käsikortteja, pisteitä ja/tai kolmea eri symbolia, jotka tarkoittavat jotain vain, jos joku muu rakennus hyödyntää niitä kortti-/pistekeruussaan.

Peli on rakennuskilpailu 50 pisteeseen, joten jos ensimmäinen korttisi tuo sinulle joka kierros 5 pistettä, peli päättyy varmuudella 10 kierroksessa. Eli todellisuudessa nopeammin, koska ladot joka kierros vielä lisää kortteja esiin. Useimmat pelit osuvat kuuden ja kahdeksan kierroksen väliin.

Die Stadt

Lyhyen keston vuoksi peli voi helposti vaikuttaa arpapeliltä, jossa pakka ei vain sattunut tarjoamaan yhtä hyvin aiempiin kortteihin osuvia jatkorakennelmia kuin vastustajalle. Tämä pitänee osittain paikkansa, mutta tällöinkin uusintapeli on helppo ottaa heti perään. Toisaalta taas kädessä olevia kortteja on yleensä niin paljon tietyissä kohdin peliä, että aina olisi voinut valita toisin.

Pelistä oli pitkään saatavilla painoksia vain eurokielillä, kuten saksaksi, ranskaksi, hollanniksi ja puolaksi. Ensimmäinen enkkupainos ilmestyi vasta viime vuonna ja sekin joukkorahoituksen kautta. Uusi julkaisu sisältää versiosta riippuen yhden tai kaksi lisäosaa, uusitut grafiikat ja pistelaskutokenit. Tämä kaikki tulee kuitenkin turhan suuressa laatikossa ja noin kolme kertaa kalliimmalla lähtöhinnalla kuin vanhat kielimuurin taskuversiot, joita näkee harvakseltaan myös paikallisilla jälkimarkkinoilla.

Pelin korteissa on kuitenkin niin vähän tekstiä, että saksapainostakin pystyy pelaamaan ilman laajempaa kielipäätä, jos hakee BoardGameGeek-sivulta suunnittelijan itsensä julkaisemat englanninkieliset ohjeet ja kääntää korteissa toistuvat noin viisi tärkeää termiä etukäteen muistiin.

Ei meilläkään saksankielistä The Cityä toki olisi puskista hankittu. Osansa oli Lautapelioppaan Mikko Saaren jatkuvilla kehuilla ja selvityksellä pelin vähäisestä kieliriippuvuudesta.

Games Keeper

The City on jouheva korttipeli, jossa joka kierros kertyvät pisteet ynnätään aina edellisen kierroksen pisteisiin matkalla kohti 50 rajapyykkiä. Games Keeperin jälkeen pistelaskun ikiaikainen kynä ja paperi -yhdistelmä on nyt viimein tyrmätty myös meillä.

Ilmaisella Games Keeper -sovelluksella pisteitä voi kerryttää joko vain itselleen tai vaikka koko peliseurueelle. Ennen pelin alkua pelaajille voi lisätä haluamansa nimet.

Pelaajakohtaisia pisteitä voi lisätä tai vähentää näppärillä valmispainikkeilla 1, 5 tai 10 summissa. Jos näppäili mönkään, tilanteen pelastaa undo. Kun pelaajan pisteet ovat valmiit, sovellus siirtyy automaattisesti seuraavaan pelaajaan. Halutessaan pelaajien välillä voi hyppiä myös manuaalisesti nuolilla, nimilyhenteillä tai rehdisti vain ruutua hinaamalla.

Pistemuistion lisäksi Games Keeper ottaa samalla aikaa pelin kestosta ja tarvittaessa arpoo d6-nopasta heittotuloksen, jos pelissä olisi tarve arpatulokselle. Halutessaan samaa peliä voi myös jatkaa tauon jälkeen. Sovellus pitää yhden pelin pistetilanteen muistissa myös suljettuna.

Pisteiden kehitystä pelin aikana voi seurata historiakäppyröistä. Näin paljastuu, missä kohdin peliä ratkaiseva käänne on tapahtunut.

 

Maksullisella lisäosalla Games Keeperiin voi halutessaan myös tallentaa ja nimetä eri pelien tuloksia, jos haluaisi pitkäkestoisempaa dataa talteen.

Parasta Games Keeperissä on, että se on kevyt ja sutjakka käyttää. Puhelin ei jäädy käynnistettäessä eikä lagaile käytössä.

Games Keeper ei tietysti ole ainut ilmainen pistelomake. Pelkästään Applen mobiilikauppa ehdottaa muun muassa ihan kelvollisen näköisiä Pointedly ja ScorePal -sovelluksia samaan tarpeeseen. Kuvavertailussa näihin kahteen Games Keeper ei kuitenkaan vapise, vaan näyttäytyy entistäkin paremmalta, koska sen päänäytön käyttöliittymä tarjoaa lautapelitarpeen tärkeimmät ominaisuudet heti saataville.

The City
Thomas Lehmann, 2011
2–5 pelaajaa
Nopealiikkeinen korttipeli vyöryy turboahdettuna vääjäämättä kohti maalia. Viihdettä per minuutti -vertailun kärkeä.

Yksi kommentti artikkeliin ”The City – ja pistelaskun sietämätön keveys

  1. Minun perustyökaluni pisteenlaskuun on Magic-piireistä käyttöön tarttunut Mutility. Se on varsin notkea työkalu sekin, yhtenä hyvänä ominaisuutena esimerkiksi mahdollisuus laskea jokaiselle pelaajalle kaksia eri pisteitä samalla kertaa (eli esim. erän pisteitä ja erävoittoja).

Jätä kommentti