Wingspan – hypen siivillä

Wingspan on kaunis lintuaiheinen lautapeli. Laadukkaasti tuotettu ja nätillä taiteella siloiteltu optimointipeli on erinomainen valinta seuraavaksi tasoksi ensimmäisten porttipelien jälkeen.

Wingspan tarjoaa mielekkäitä valintoja ilman muiden vuorojen odottelua ja vieläpä sopivassa kokonaiskestossa.

Peli oli keväällä hurjassa hypetuulessa ja hetken jo loppuunmyyty, joten olin skeptinen sen onnistumisesta. Moni viime vuosien hehkutettu peli on paljastunut keskinkertaiseksi, joten Wingspan ei saanut minulta mitään ilmaiseksi – päinvastoin sen oli noustava ennakkohypen luomasta kuopasta.

Vaikka kuinka yritin mököttää ensimmäisessä pelissä, Wingspan nousi lentoon.

Munia teekuppiin

Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä asuttamalla eri lintulajeja kolmeen riviin omalle pelilaudalle. Pelaajien eteen kehittyvä korttitaulukko (“tableau”) on tuttu peleistä, kuten Imperial Settlers ja Deus.

Ohjekirja on esimerkillisen selkeä ja peli muutenkin suoraviivainen, joten pelin opettaa hetkessä. Säännöissä ei ole helposti unohdettavia poikkeuksia, vaan kaikki tieto on näkyvillä ja esimerkiksi pelilaudoille kerättävät irtotuotteet ovat kaikki tasaveroisesti yhden pisteen arvoisia.

Koko pelissä on käytössä vain neljä yksinkertaista toimintoa, minkä takia pelikierros pyörii nopeasti pöydän ympäri. Keskeisin toiminto on asettaa kädestä lintukortti omalle laudalle. Jotta kortin voi pelata, tarvitaan juuri tälle linnulle sopivaa ruokaa ja parempia pesäpaikkoja avaavia munia. Pelin muilla toiminnoilla kerätäänkin ruokaa ja munia. Neljännellä toiminnolla nostetaan pöydältä lisää lintukortteja käteen. Yksinkertaista.

Valtaisan toimintovalikoiman sijaan pelin mielenkiintoisimmat jujut liittyvät näiden perustoimintojen ketjutukseen:
– Mitä enemmän houkuttelet lintuja asumaan tietyn toiminnon riville, sitä enemmän kyseinen toiminto tuottaa jatkossa ruokaa, munia tai kortteja.
– Joka kerta kun teet jonkin kolmesta keruutoiminnosta, saat aktivoida kaikki kyseisen toiminnon rivillä pesivien lintujesi erikoisvoimat, jotka yleensä tuovat loppupisteitä tai lisää munia ja kortteja.

Tämä omien korttien ketjutus ja perustoimintojen optimaalisen järjestyksen suunnittelu on Wingspanin ydin. Ketjutus myös toimii hauskemmin kuin esimerkiksi pelaajien komboja rajoittaneessa Deusissa. Wingspanissa voit halutessasi latoa kortit yhteen riviin ja höylätä tätä pistekoneistoasi juuri niin monta kertaa pelin aikana kuin haluat.

Yksin mutta yhdessä

Wingspan toimii 1–5 pelaajalla. Kokeilin pelaajamääriä yhdestä neljään ja kaikki rullasivat hienosti. Vaikka neljäs tai viides pelaaja eivät tuo pelille mitään lisäarvoa, peli säilyy hyvin passiivisena oman laudan suorituksena, neljäs pelaaja ei myöskään tuonut pelille merkittävästi lisää kestoa. Kaikki pelikerrat kestivät noin tunnin, joskus vähän reilun, jos pöydässä oli mukana hidastusnurkka.

Yllättäen noin tunti meni myös yksinpelissä, kun huomasin miettiväni moninpelejä laajemmin, miten saisin joka kierros varmoja pisteitä keräävän automaatin kiinni loppupisteissä. Wingspanin yksinpelibotti tarjoaa helposti ylläpidettävän vastuksen, joka lukeutuu parhaisiin yksinpelivariantteihin, mitä on tullut vastaan. Pelaajan omien vuorojen osalta peli ei muutu mitenkään ja pelaaja ei myöskään joudu tekemään valintoja botin puolesta.

1–2 pelaajan ja 3–5 pelaajan peleissä on kuitenkin yksi merkittävä ero. Mitä vähemmän pelaajia on mukana, sitä vähemmän saatavilla olevat ruokavaihtoehdot muuttuvat. Moninpeleissä ruokavarannot uusiutuvat nopeammin ja pelaajat voivat tarkoituksella jopa odotella, että ruokamarkkinat uusiutuvat omien vuorojen välissä. Vähemmillä pelaajamäärillä pelaajat joutuvat itse poimimaan happamat marjat, vaikka kaikki linnut odottaisivat kalaa.

Linnuton puu

Lintufanaatikoille Wingspania voi suositella ehdoitta. Sen siipivälifaktoja ja näyttäviä munia ihmettelee ilokseen pelin tiimellyksessä. Meillä lintujen stigma oli etukäteen jopa vähän luotaantyöntävä, linnut kun tuovat mieleen myös valkoiset läjät, loiset ja influenssat.

Tuotantokromin alla Wingspan ei kuitenkaan ole temaattinen peli. Irvokkaasti sen vetovoimaisin teemapalikka, noppien arvontaan tarkoitettu linnunpönttö on pelatessa epäkäytännöllinen. Nopat olisi helppo pudottaa normaalin noppatornin katolta yhtenä könttänä, mutta linnunpönttö pakottaa ujuttamaan nopat takaseinän aukosta lähes yksitellen. Noppatornin aitauksen pahvit eivät myöskään välttämättä selviä useita vuosia jatkuvaa siirtelyä paketista ja pakettiin. Pakettiin kuuluvat muoviset kulhot sen sijaan ovat erittäin käytännölliset pelin aikana.

Pelin luomat tarinat rajoittuvat mekaanisiin suoritteisiin:

”Tämä pikku tiainen*, tiu-tiu, ei tuo minulle pisteitä, mutta on tykännyt asua puustossani heti ensimmäiseltä kierrokselta asti. Pieni lintuseni kalpenee petolintujen ja muiden pisterohmujen oksalla, mutta voi että se on nälkäinen yksilö. Joka kerta kun puustoalueelta haetaan ruokaa, myös pieni tiaiseni syö. Yhä uudelleen, kunnes pesä on täynnä pieniä viljanjyviä loppupisteytystä varten.”
* Nimi muutettu

170 erilaisesta lintulajista huolimatta Wingspanin teeman voisi helposti vaihtaa vaikka avaruuteen, ilman, että mekaniikat muuttuisivat lainkaan. Pelaajat voisivat yhtä hyvin kerätä erilaisia maa-aineksia ja kuita, ja käyttää näitä asettamaan planeettoja omaan aurinkokuntaansa. Nopat voisi pudottaa mustaan aukkoon.

Mekaanisesti Wingspan on kuitenkin hiottu kokonaisuus, jossa on sopivasti satunnaisuutta, jotta se sopii erinomaisesti ensimmäiseksi isoksi peliksi esimerkiksi Century: Spice Roadin, Majestyn tai Splendorin jälkeen.

Vaikka valtaisan lintuvalikoiman takia joka pelissä nähdään eri lintukortit ja näiden erikoisvoimat, se ei estä peliä urautumasta. Pelaajan valittavissa olevat samat neljä toimintoa säilyvät, joten huomasin aina joko hakeutuvani samalle tehokkaaksi havaitulle uralle tai ainakin pyrkiväni sitä kohti lintujeni puitteissa. Tästä huolimatta pelasin ilolla puolentusinaa pelikertaa lyhyessä ajassa ja pelaisin ilolla toiset mokomat vielä lisää.

Wingspanin kaiken kattava vaivattomuus, nopea alkuasettelu ja sopiva kesto takaavat, että pelille riittää kysyntää myös alkuhuuman jälkeen.

Wingspan
Elizabeth Hargrave, 2019
1–5 pelaajaa
Neljän toiminnon pyörittämistä ja omien korttien ketjutusta ihanan yksinkertaisella tavalla.

Jätä kommentti