Bubble Stories -lautapelin kansi

Bubble Stories – Lasten hieno pakohuonepeli

Bubble Stories on erinomainen lastenpeli, jota voi suositella joka kotiin. Bubble Stories -lautapeli on loistava valinta esimerkiksi lahjaksi.

Bubble Stories palkittiin Ranskan vuoden lastenpelin As d’Orilla viime vuonna ja Lautapelit.fi julkaisi pelin suomeksi pian sen jälkeen.

Kyseessä on taskuun mahtuva paketti, joka kutistaa modernit pakohuonepelit ja aikuisten tarinalliset seikkailupelit pienten lasten ulottuville.

Pelin suunnitellut Matthew Dunstan on aiemmin tehnyt kovia harrastajapelejä, kuten Elysium, Monumental, Next Station: London ja Adventure Games -mysteeripelien sarja.

Bubble Stories -lautapelin paketti

Kuplaseikkailu

Paketissa tulee mukana lyhyt sääntövihko, kolme yksittäistä seikkailua ja erillinen lyhyt harjoitusseikkailu. Kaikki seikkailut ovat lapsiystävällisiä tutkimusmatkoja, joissa pelaajat etsivät ennalta määriteltyjä johtolankoja koulusta, huvipuistosta tai leikkipuistomaisesta merirosvomaailmasta. Harjoituksessa seikkaillaan turvallisesti kotioloissa.

Yhteistyöpelissä kaikki valitun seikkailun kortit levitetään pöydälle väärin päin, jonka jälkeen avataan aloituskortti ja tavoitekortti, joka kertoo, millaisia asioita pelin aikana pitäisi aloituskortilta alkavasta seikkailusta löytää.

Bubble Stories -pelin harjoituskenttä

Pelaaminen on yksinkertaista. Aloituskortin kuvassa on muutama kohta korostettu kuplilla. Harjoituskentässä esimerkiksi sänky ja makuuhuoneen ovi. Pelaajien tehtävänä on päättää, kumman kuplakohteen haluavat tutkia. Kun valinta on tehty, kyseinen kupla etsitään pöydällä olevista korteista ja avataan se esiin. Kaikki avatut kortit yhdessä muodostavat alati laajenevan pelialueen, jolta pelaajat voivat taas etsiä seuraavan kuplan ja sitä kuvaavan kortin, kunnes kaikki tavoitekortin asiat on löydetty.

Peli ei kuitenkaan ole pelkkää uusien korttien availua, vaan umpikujan osuessa kohdalle pelaajat pääsevät yhdessä pohtimaan, missä ei olekaan vielä oltu ja mikä tutkimusreitin aiemmista sivuhaaroista on kokeilematta. Missä kummassa koululaukku tai nalle mahtaisi majailla annetuista vaihtoehdoista? Tällainen pohdinta on 3–5-vuotiaalle yllättävän työläs prosessi, jota on vanhempana hauska seurata.

Lasten seikkailu

Paketissa lukee, että Bubble Stories on tarkoitettu yhdelle tai kahdelle pelaajalle. Käytännössä Bubble Storiesia voi muiden pakohuonepähkinöiden tapaan pelata rajaton määrä pelaajia, kunhan kaikki kokevat pääsevänsä ääneen ja osaksi pelin valintoja. Kaksi nelivuotiasta ja pari vanhempaa katsomassa olan yli ei ainakaan ollut liikaa.

Vanhemmat lapset pystyisivät pelaamaan Bubble Storiesia helposti myös keskenään, kunhan pelin runko on tiedossa. Pelissä ei ole lainkaan tekstiä ja kaikki tapahtuu selkeiden kuvien avulla.

Mitä tehokkaammin seikkailussa tavoitellut asiat löytää ilman umpikujia, sitä enemmän pelin lopussa saa pisteitä. Tällä ei tietysti ole pelinautinnon kanssa mitään tekemistä, kun pelaillaan pienimpien kanssa, jolloin riittää, että maaliin ylipäätään löydettiin, mutta pisteoptimointi voisi pitää pelin hetken aikaa hengissä myös alakouluikäisillä, jotka ovat ohittaneet otollisimman kohderyhmäiän.

Peliharrastajana harmittaa, että ainakin Bubble Storiesin ensimmäisessä paketissa seikkailut ovat liiankin yllätyksettömiä. Jos huvipuistossa on kolme eri laitetta ja hukassa olevia esineitä on tasan kolme, voit olla varma, että jokaisessa eri laitteessa on käytävä. Lapsia tämä ei tuntunut haittaavan. Aikuisena olisin mieluummin nähnyt enemmän pieniä vihjeitä oikeasta suunnasta, jollaisia esimerkiksi kouluympäristöön on piilotettu kuvituksen yksityiskohtiin ohjaamaan valintoja.

Bubble Stories -pelin eri seikkailut esillä

Jatkoa, kiitos

Bubble Stories on muiden pakohuonepelien tavoin tavallaan kertakäyttöinen. Mitään ei pelin aikana tuhota, mutta kun seikkailun esineille on kerran löytänyt reitin, esineet ovat aina samassa kohtaa ja on pelaajan muistista kiinni, miten se lyhin reitti löytyikään.

Käytännössä Bubble Stories on kuitenkin hurjasti pitkäkestoisempi lautapeli. Lapsiperheissä tiedetään, että Frozen-elokuvaa tai muuta suosikkia voidaan katsella vaikka 20 kertaa ilman, että teho laantuu. Sama pätee lautapeleihin. Nelivuotias pelaajamme halusi välttämättä pelata samaa merirosvoseikkailua uudestaan, vaikka emme olleet vielä edes kokeilleet muita kenttiä.

Pelille on julkaistu myös itsenäinen jatko-osa Bubble Stories Holidays, joka tuo kolme uutta seikkailua tutkittavaksi. Holidaysia ei ole vielä käännetty suomeksi, mutta peli on kielivapaa ja säännöt samat, joten seikkailuja on helppo jatkaa, vaikka takakansi olisikin toisella kotimaisella.

Bubble Stories on yksi parhaista lastenpeleistä, joita meillä on aktiivisten testausvuosien aikana kokeiltu. Kaiken hyvän lisäksi Bubble Stories on reilun kympin hinnallaan halvempi kuin useimmat laadulliset verrokit parhaimpien lastenpelien joukossa.

Helppo suositus jokaiseen lahjasäkkiin.

Bubble Stories
Matthew Dunstan, 2021
1–2 pelaajaa (oikeasti ei ylärajaa)
Lasten ensimmäinen pakohuoneseikkailu on kohderyhmälle hiottu kokemus.

Jätä kommentti