Cat Lady – Sähäkkä korttipeli kissoista

Cat Lady on kevyt ja hupaisa korttipeli nälkäisistä kissoista. Kyseessä on puhdas settien keräys, josta on raavittu kaikki ylimääräinen pois. Cat Lady kehrää pehmeästi draftauksen ja settien keräilyn parhaita puolia, ja tekee tämän kaiken noin vartissa, pelaajamäärästä riippumatta.

Pelin on suunnitellut ja kuvittanut Josh Wood, jonka elämän kolme tärkeää kissaa löytyvät myös pelin korteista. Woodin kokemus kissojen parista näkyy, sillä pelin harmittoman pinnan alta paljastuu yllättävän osuvia oivalluksia oikeiden kissojen elämästä.

Pelin ideana on haalia yhteisestä korttiruudukosta itselleen kissoja, näille ruokaa ja erilaisia leluja, asusteita (jotka ovat samalla synkkä tutkimus lemmikkejä pukevaan ihmismieleen) ja kissanminttua, jotka kaikki pisteyttävät lopuksi eri tavoin.

Peli koostuu kaikki edellä mainitut lajikkeet sisältävästä korttipakasta, erillisistä kulkukissakorteista ja yhdestä puukissasta. Korteista muodostetaan pöydälle yhdeksän kortin ruudukko ja kulkukissoista, eli käytännössä joka peliin vaihtuvista pisteytyskorteista, arvotaan kolme kappaletta erikseen esille. Ja peli voi alkaa.

Keskimmäistä riviä ei voi valita, ellei pelaaja omista pinkin kissan karkottavaa suihkupulloa.

Vuorollaan pelaaja nostaa itselleen kaikki kolme korttia joko yhdeltä vaaka- tai pystyriviltä ja asettaa puisen kissan merkiksi saman rivin viereen. Nostettu rivi täydennetään uusilla korteilla ja on seuraavan pelaajan vuoro. Riviä tai saraketta, jossa puukissa pönöttää, ei voi valita ennen kuin kisuli on jälleen siirtynyt muualle toisen pelaajan vuorolla. Näin jatketaan, kunnes pelaajamäärän mukaan paisuva pakka loppuu.

Yksinkertaisen kaunista ja soljuvaa peliä, jossa voi halutessaan joko keskittyä täysin omaan kertyvään korttikokoelmaansa tai tarkkaan seurata, mitä muut keräävät ja yrittää häiritä menoa omilla valinnoillaan. Peli etenee niin nopeaa tahtia pelaajien napsiessa rivejä itselleen, että pelaajamäärällä ei ole vaikutusta pelin kestoon ja välillä tekisi mieli jopa hidastaa ja rauhoittaa menoa. Jos useimmat modernit lautapelit kärsivät vuorojen odottelusta, Cat Ladyssa tilanne on päinvastainen, vuoro tulee takaisin jopa liian nopeasti.

Mitä kissasi ostaisi

Pelin kissat ovat nirsoja, kuinkas sattuikaan, ja tuovat pelaajalle pisteitä vain, jos niille on onnistunut pelin aikana hankkimaan kunkin kissan kuppiin kelpaavaa ruokaa. Yhtä osuvasti kissojen lelut tuovat pisteitä sitä enemmän, mitä laajemman valikoiman erilaisia leluja on kerännyt.

Jotakuinkin kaikki mitä keräät keskeltä edesauttaa erilaisia pistetavoitteita. Näiden lisäksi joka pelissä on kolme kulkukissaa, jotka voi houkutella itselleen hankkimalla ensin kaksi kadonneen kissan ilmoitusta. Kulkukissojen pisteytykset vaihtelevat oikean värisiä kissakamuja mouruavasta kulkurista Karvisen kaltaiseen ahmattiin, joka on sitä arvokkaampi, mitä enemmän sille syöttää ruokaa.

Kuka kissan nostaisi pöydälle ellei kissa itse

Meille Cat Lady päätyi puhtaasti sen söpön kannen perusteella saksankielisenä heräteostoksena. Pelistä on olemassa kaksi eri versiota. Saksaksi julkaistu Pegasus-painos on halvempi, yhtä puista kissaa lukuun ottamatta pelkkiä kortteja sisältävä peli, kun taas AEG:n enkkupainos sisältää erilliset puukuutiot pelin eri ruokatyypeille ja pahvitokenit lisäpisteille.

Enkkusäännöt ovat helposti saatavilla AEG:n sivuilta ja kulkukissojen vaihtelevia pisteytystekstejä lukuun ottamatta peli on käytännössä kielivapaa, jos muistaa, että “Punkte” on piste. AEG:n sääntöjä lukiessa ihmettelin, miksi ihmeessä pelissä on puukuutioita, miksi ruokakortteja ei voisi suoraan käyttää kissojen ruokkimiseen. Myös Saksassa on tultu samaan johtopäätökseen ja jätetty turha ylikuorma pois.

Jos olet koiraihminen tai hiiri, vältä tätä peliä.

Syvällistä pohdiskelua odottavien kannattaa katsoa toisaalle, mutta sillä aikaa kun kertaatte raskaamman pelin sääntöjä, ehdin pelata kaksi kokonaista erää Cat Ladya siinä vierellä, tehden joka vuoro valinnan, jolla on suora vaikutus omiin ja usein myös kilpailevien kissojen loppupisteisiin.

Saman kokoluokan settejä keräilevistä korttipeleistä Cat Lady nokittaa hyllymme kaikki muut ehdokkaat, Coloretton, Das Vermächtnis des Maharajan, Majesty: For the Realmin ja Perfect Hotelin.

Cat Lady
Josh Wood, 2017
2–4 pelaajaa
Hauska, helppo ja nopea korttipeli, joka tarjoaa jatkuvasti vaihtuvia tilanteita ja valintoja joka vuorolla. Häntä pystyssä jatkoon.

Jätä kommentti