Löydä lautapelit – Lautapelien kansitettu historia

Löydä lautapelit on kaksijakoinen kirja nykypäivän lautapeleistä. Se on taidolla tehty ja helposti luettava opas, mutta silti väliinputoaja, jolle on vaikea määrittää kohderyhmää.

Lautapeliopas.fi-sivuston Mikko Saaren näppäimistöltä lähtenyt kirja on katsaus moderneihin lautapeleihin niiden historian ja lajityyppien kautta. Jos Mikko on tuttu eri pelitapahtumista tai video-/äänituotannostaan, kirjaa lukiessa ei voi välttyä tilanteelta, jossa sisäinen lukijan ääni onkin pieni Mikko, joka toistaa kirjan tekstiä Mikon luontaisella intonaatiolla. Hieman häiritsevää.

Kirja itsessään on kirjoitettu tekijälleen tunnistettavalla tyylillä ja ilman turhaa virallisuutta. 200 sivua sujahtaa nopeasti läpi kuin rentoa bloggausta lukiessa.

Mikko Saaren aiempi lautapeliaiheinen kirja, vuoden 2007 Uudet lautapelit, esitteli joukon ajalle tyypillisiä uusia ja tuolloin tunnettuja pelejä. Kirjalla oli aikanaan hyvä markkinarako, koska lautapeleistä oli vähemmän tietoa saatavilla. Sama rako on sittemmin kuitenkin kaventunut ja tietoa on nykyään enemmän ja helpommin saatavilla, joten päätös keskittyä pelkkien peliesittelyjen sijaan muihin teemoihin on teoriassa kannatettava.

D&D edellä kohti huomista

Historiikkina Löydä lautapelit on kattava katsaus lautapelaamisen kehitykseen, erilaisten pelityyppien historiaan ja Suomen peliskeneen. Kirjassa on vähän väliä mielenkiintoisia lyhyitä historiikkeja ja anekdootteja eri pelien syntyhistoriasta.

Lajityypeittäin tehtyjen historiaosuuksien jälkeen Mikko on valinnut sekalaisen kattauksen pelejä hyvin lyhyisiin esittelyihin kustakin lajityypistä.

Kaikki tämä kuulostaa hyvältä, kunnes tullaan kirjan ytimeen. Löydä lautapelit on merkittävä julkaisu koko harrastukselle, mutta kenelle se on tarkoitettu? Kenelle voisin ostaa kirjan lahjaksi?

Harrastajalle?

Kokeneelle harrastajalle Löydä lautapelit esittelee lautapelien lajityypit ja tukun pelejä, jotka harrastaja tunnistaa jo entuudestaan pelkkien nimien perusteella. Vaikka ei olisi pelannut jokaista mainittua peliä, kirjan pari esittelyvirkettä tuskin tuovat mitään uutta pelistä jo muodostuneeseen mielikuvaan. Näiden jälkeen harrastajalle jää käteen kirja, joka on koonnut yhteen lautapelimaailman historiikit eri lähteistä. Historiat, jotka olivat ja ovat jo saatavilla muutenkin, nyt vain kätevästi yksissä kansissa. Lukijasta sitten riippuu, kuinka paljon näitä on lukenut entuudestaan.

Uudelle pelaajalle?

Uudemmalle harrastajalle tai vasta lautapeleistä kiinnostuneelle Löydä lautapelit esittelee sujuvasti, mitä eri lajityypit tarkoittavat, ja sisältää jopa kätevän termistön, joka avaa lautapelaamisen keskustelupalstoilla esiintyviä termejä, kuten filleri (nopea ja helppo peli) tai analyysihalvaus (pöydän hidastusnurkka, joka ei mieti vuoroaan etukäteen). Tältä osin kirja toimii, mutta sitten tulee se toinen puoli:

Kirja esittelee uusia pelejä paitsi historian myös nykyhetken kautta. Pintapuolisesti esitellyt pelit kuitenkin esitetään aina ilman kuvia, jopa ilman kansia, mikä tekee niistä pelkkää nimien heittelyä. Saman verran pelisuosituksia saa helposti kuvineen tai suorine taustalinkkeineen esimerkiksi netin eri lautapelimedioiden Top 100 -listoja lukemalla/katsomalla.

On myös kyseenalaista, kuinka paljon uusi harrastaja ymmärtää lukemaansa. Esimerkiksi Mac Gerdtsin Imperial-peli esitellään kirjan alkuvaiheilla vertaamalla sitä Diplomacyyn ja Riskiin, ilman, että verrokkipelejä olisi vielä esitelty millään tavalla.

Ja valinnat ovat aina valintoja, mutta esimerkiksi Epic Card Game ja Star Wars: Destiny eivät ole historiallisesti tai edes nykyhetkessä niin merkittäviä julkaisuja, että ansaitsisivat palstatilansa.

Kenelle?

Suosittelen Löydä lautapelit -kirjaa tuoreille lautapelaajille, jotka ovat jo pelanneet jotain, kenties hurahtaneet tiettyihin peleihin, mutta jotka kuitenkin epäröivät vielä omaa pelimakuaan ja haluavat lukea yksien kansien välistä, mitä erilaiset pelitermit ja pelien kohdalla käytetyt lajityypit tarkoittavat. Samalla oppii paljon pelien historiasta.

Löydä lautapelit ei kuitenkaan löydä parasta kohderyhmäänsä nykyhetkestä. Luulen, että kirja on parhaimmillaan kesään 2018 yltävänä lautapelihistorian yleiskatsauksena, johon voimme yhdessä palata vuonna 2035 ja tutkailla, miten 2030-luvulle on tultu, mitkä Mikon maininnan arvoiseksi arvioimat pelit oikeasti kestivät aikaa ja vieläkö pakohuonepelit tai legacy-pelit ovat olemassa.

Löydä lautapelit -kirja
Mikko Saari, 2018
1 lukija
Antaumuksella tehty kirja on helppolukuinen ja viihdyttävä, mutta monelle kuriositeetti, yksittäisten anekdoottien lähde.

2 kommenttia artikkeliin ”Löydä lautapelit – Lautapelien kansitettu historia

  1. Itseäni häiritsi eniten, että kirjan kansi poikkeaa täysin kirjan sisällön tyylistä ja heti ulkoasullaan ja nimellään johtaa lukijaa harhaan. Ulkokuoren perusteella kirja näyttää värikkäiden markettipelien osto-oppaalta, mutta sisältö onkin tyylikkään mustavalkoinen ja historiikkiteemaan sopiva.

    Harmi siis, että kantta ei ole tehty sisällön arvoisella tyylikkyydellä.

    1. Tämä on totta ja unohtui tekstistä. Etukansi ei ole missään linjassa sisällön kanssa. Tuntuu kuin kannen olisi tehnyt irrallisena tilauksena henkilö, jolle lautapelit ovat yhä lasten juttu ja vanhempien pakollinen paha.

Jätä kommentti