Joulun lautapelit marketista

Erillisten lautapelikauppojen lisäksi moderneja lautapelejä löytyy nykyään myös perusmarkettien hyllyistä. Jos nettitilaus tai erikoistunut peliliike ei ole vaihtoehto uusien lautapelien saamiseksi pukin konttiin, tässä suositukseni marketeissa myytävistä laatupeleistä, joita voi löytää muiden ostosten yhteydessä.

Vanhat tutut vaihtoon

Ensin katsaus peleihin, joista jokainen soveltuu lahjaksi kenelle tahansa pelikokemukseen katsomatta. Erityisen hyvin mainitut pelit soveltuvat niille, jotka tuntevat markettien hyllyillä pienen ikuisuuden myyneet tutummat nimet.

Aikamatka – Suomi
Jos pidät Trivial Pursuitista tai muista tietopeleistä, kotimaisen historian hauskoja yksityiskohtia avaava Aikamatka – Suomi tekee saman arvausosuuden, mutta niin, että kaikilla on kivaa. Aikamatka-pelissä edistyy, vaikka tietäisi vain suurin piirtein oikean vastauksen tai jos ovelasti peesaa ryhmän älykköä oikealla hetkellä. Soveltuu erityisen hyvin sukujuhliin, joissa myös “minä en pellaa mittään” sedät ja tädit innostuvat vastailemaan kysymyksiin Linnanmäen avajaisista. Riittää, että yksi hoitaa pelilaudan pistetaulukon, muut voivat istua kuuloetäisyydellä arvoitusten lukijasta.

Banaanipussi mahtuu myös joulusukkaan.

Bananagrams
Jos pidät Scrabblesta, ristisanoista tai mobiilipuolen Sanajahdista, Bananagrams pistää joulusukat pyörimään. Pelaajat yrittävät käyttää kaikki saamansa kirjaimet omissa ristiin rastiin risteävissä sanoissaan. Kun yksi onnistuu tavoitteessa, kaikki ottavat uuden kirjaimen, joka pitäisi taas saada upotettua omien kirjainten muodostamaan ristisanasokkeloon. Lopulta kaikki kirjaimet on kerätty ja viimeinenkin kirjain pitäisi saada upotettua mukaan. Kuka ensin onnistuu, voittaa pelin.

Exit-peli Hylätty mökki
Jos pidät pakohuoneista tai Cluedo-lautapelin päättelystä, kokeile Exit-pelisarjan pelejä, jotka kutistavat pakohuoneiden idean kertakäyttöiseen, enintään pari tuntia kestävään laatikkoon. Erityisesti Exit Hylätty mökki on kauttaaltaan mainio paketti päättelyä. Pelissä ei varsinaisesti ole pelaajamäärälle rajaa, kolme tai neljä on oma suositukseni, mutta nokkela yksilö voi läpäistä pulmat yksin ja toisaalta olen kuullut jopa kahdeksan pelaajan viihtyneen yhden pelin parissa, joten tarvittaessa koko suku voi pyöritellä paketin pulmia yhdessä.

Gold Armada
Jos tunnet noppapeli Jatsin, opit Gold Armadan hetkessä. Pelaajat kahmivat pelilaudan aarteita itselleen jatsimekaniikalla ja päättävät, kuinka uskaliaita ovat hakiessaan arvokkaimpia aarteita. Gold Armada on todella yksinkertainen, mutta viihdyttävä peli, joka soveltuu erinomaisesti pienempien kanssa pelailuun, koska tuuri tasapainottaa mahdollista taitoeroa.

Klask
Stigan turhauttavan pöytälätkän sijasta suosittelen valitsemaan hyllystä Klaskin. Magneettisen ilmakiekkosimulaattorin vauhti, hallittavuus ja hauskuus ovat vertaansa vailla. Kannattaa kuitenkin vältellä saman näköisessä paketissa myytävää Bonkia, joka taas kärsii liiasta vauhdista ja korkeasta oppimiskynnyksestä.

Lammas, pinoamispelien jytky.

Eläinpyramidi & Rhino Hero
Jos pidät Jengasta / Huojuvasta tornista, näppäryyspelien aateliset Eläinpyramidi ja Rhino Hero osuvat samaan sarjaan. Eläinpyramidissa erilaisia eläimiä asetellaan yhden krokotiilin päälle ja Rhino Herossa kasataan yhteistä korttitaloa. Molemmissa peleissä pinoa tulisi aina korottaa, mutta ilman, että mitään putoaa pois. Pienten lasten peleiltä näyttävät paketit soveltuvat erinomaisen hyvin myös aikuisten illanviettoihin.

Perhepelien hittikavalkadi

Jo mainittujen pelien lisäksi marketit myyvät:

Lautapeliympyröissä palkittuja perhepelejä
Battle Sheep – Lampaiden taktinen ja armoton aluevaltaus, jossa lammaspinot pienentävät pelialuetta joka siirrolla.
Blue Lagoon – Tämän vuoden saaristomökkeilyuutuus.
Century: Spice Road – Resursseja aina parempiin vaihtavan oman tuotantokoneiston pyöritystä mahdollisimman tehokkaasti.
Flamme Rouge
– Kilpapyöräily lautapelinä. Johdossa oleva pyöräilijä väsyy eniten ja peesaaja roikkuu mukana, kuten asiaan kuuluu.
Kingdomino – Oman valtakunnan rakentamista Domino-pelin yksinkertaisella mekaniikalla.
Majesty – Äärimmäisen yksinkertaiset vuorot, mutta silti päätöksiä ja niiden seurauksia sisältävä toimintojen ketjutus.

Majestyn peliohjeet: Ota vuorollasi yksi kortti. Toista 12 kertaa.

Eri lajityyppien kulmakiviä
Blokus – Tetrispaloilla vallataan tilaa yhteiseltä laudalta. Jos pidät tetrispalikoista, pidät todennäköisesti myös tästä oman lajityyppinsä merkkiteoksesta.
Port Royal – Merirosvoaiheinen peli on viime vuosien menestynein push-your-luck-onnenkoetus, jossa voit aina nostaa ja riskeerata vielä yhden kortin tai tyytyä jo löydettyyn saaliiseen.
Ubongo – Pelaajat ratkovat tetrispaloilla omia tehtäviään ennen tiimalasin loppumista.

Lautapelaamisen nousukautta jouduttaneita jättihittejä
Carcassonne – Laattojenasettelun yhä vallassa oleva oppi-isä ja kantaemo alkaa tyhjästä, mutta rakentaa pelin edetessä kokonaisen valtakunnan täynnä linnoja, niittyjä ja teitä.
Catan – Modernin lautapelaamisen viivanjakajana pidetyssä vuoden 1995 hittipelissä levittäydytään kartalla parempien resurssien ja suotuisamman noppatuurin toivossa.
Ticket to Ride – Menolipuksikin kutsutussa perhepelien klassikossa rakennetaan junareittejä kaupunkien välille. Peruspelissä reitit tehdään Yhdysvalloissa, mutta erilaisissa laajennuksissa reittejä voi tehdä esimerkiksi Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa ja aina Pohjoismaiden Tampereelle asti.

Itse välttelen supersuosittua Catania sen lähes kimblemäisen noppa-ansan takia, mutta muuten kaikki listatut pelit ovat juuri sitä, mitä paketti lupailee, joten tartu siihen, jonka ulkoasu ja mekaniikat houkuttelevat kaupassa eniten.

18 vuotta vanha Carcassonne myy yhä. Nykyään uusituilla grafiikoilla. (Kuvassa vanha malli.)

Raskaampaa joulua

Hiljattain marketeissa on nähty myös palkittu, harrastajasarjassakin lihaisa Castles of Mad King Ludwig, mutta linnanrakennus on tilapäisesti loppu jotakuinkin kaikkialta. Ainut hullun kuninkaan linnoja raskaudeltaan hätyyttelevä markettipeli on Agricola: Family Game, joka lisänimestään huolimatta on yhä aito harrastajapeli täynnä valintoja ja resurssien kanssa puljailua. Agricola ja Castles of Mad King Ludwig ovat samalla listauksen ainoat, joiden ohjekirjat voivat ensinäkemältä herättää uusissa pelaajissa epätoivoa.

Skaalan toisessa ääripäässä ovat kevyisiin pelihetkiin sekä aikuisten että lasten kanssa sopivat Loopin’ Louie, Dr. Eureka ja Dungeon Rush.

Myös Castle Logix on mielenkiintoinen paketti aivan perheen pienimmille. Castle Logixissa ei varsinaisesti pelata, vaan yhdessä rakennetaan ohjekuvan mukainen linnarakennelma annetuista palikoista. Tosipelaajat tietysti ottavat ajastimen käyttöön, jolloin tästäkin tulee peli.

Listat on tehty Vantaan kauppakeskus Jumbon Prisman ja Citymarketin, Hyvinkään Prisman ja Suomalaisen Kirjakaupan valikoimien pohjalta. Todettakoon, että saatavilla oleva valikoima vaihtelee suuresti eri kauppiaiden välillä myös saman ketjun sisällä. Jumbon Prisman valikoima oli marraskuussa paras, mitä markettitasolla on koskaan tullut Suomessa vastaan. Hyllyssä oli noin 20 modernin lautapelaamisen nimikettä.

Jätä kommentti