Lomalöytöjä

Hiljaisuus katki. Kesälomareissu on nyt ajeltu ja omat tuliaiset kotiutettu. Ajelimme elokuussa Benelux-maiden läpi vieraillen samalla myös Ranskan ja halpojen lautapelien luvatun maan eli Saksan puolella.

Lomareitin oli tarkoitus viedä aina Strasbourgin luottokauppani Philibertin myymälään asti, mutta jouduin lopulta valitsemaan Dunkerquen sotahistoriallisten rantojen ja Philibertin välillä. Toisen näistä tavoitan myös verkkoyhteydellä, joten nyt kävi näin. Harmitusta helpotti se, että Amsterdamin ja erityisesti Essenin pelikaupoista kyytiin tarttui kuitenkin sekalainen tusina pelejä.

Keski-Eurooppa on otollinen paikka ostoksille. Hinnat ovat lähtökohtaisesti halvempia, saatavilla on Suomesta loppuunmyytyjä nimikkeitä sekä julkaisuja, joita ei ole koskaan edes käännetty Saksasta muille markkinoille. Heikkoutena sitten paikallisten riippuvuus omasta kielestään. Dubbauskansat tahtovat kääntää kaikki mahdolliset pelit omalle kielelleen, minkä takia BoardGameGeekin arvio pelin kieliriippuvuudesta on pakollinen apu matkalle mukaan.

Alla esittelyssä tämänkertainen tuliaisläjä ja syy, miksi kukin päätyi kassalle asti.

Kovat kaksinpelit

Sekä Kahuna että Hanamikoji olivat ennalta tuttuja ja hyväksi todettuja kaksinpelejä. Molempien saatavuus Suomesta on ollut heikkoa ja myyntikäden liikerataa helpotti, kun näki, että hintalapussa oli 10 euron erotus kotimaiseen alvihintaan.

Vaimon valinnat

Vaimoni ostaa uusia pelejä lähinnä aihepiirin ja pelin kuvituksen perusteella. Väreistä ehdotonta lisäplussaa. Sokko-ostosten tekniikka on tähän asti toiminut mainiosti: Väreillä juhlivat Aquarius ja Lanterns: The Harvest Festival ovat olleet mainioita yllätyksiä aiemmilta reissuilta. Jälkimmäinen meinasi tosin pilata häämatkan, kun voittoputkeni venyi kymmenluvuille asti.

Saksasta mukaan tarttuneista Klimapoker on ilmeisesti Top Trumpsin ja Cardlinen sekoitus eri maiden ilmastonmuutosluvuista ja Cat Lady on, no, se jää nähtäväksi. Söpöä kissataidetta ainakin. En odota tältä kaksikolta mitään, joten toivon yllättyväni.

Iso peli

Ostan harvoin täyteen hintaan uusia isoja pelejä, koska pääkaupunkiseudun Helmet-kirjasto ehtii ensin ja vastaavaa iloa löytää usein myös halvemmalla tai pienemmässä paketissa. Kovasti kehuttu Das tiefe land (tutummin Lowlands aka Uwe Rosenbergin maatalouspeli ilman itse Uwea) oli kuitenkin liki kielivapaa ja hintatasoltaan noin puolet kotimaan hyllyhinnasta, joten otin riskin. Isoa pakettia matkalaukkuun pakatessa huomaa ostaneensa jotain konkreettista, mikä on hieno kutkuttava tunne.

Roll ‘n write -jatkot

Roll n’ write -listaani kasatessa villiinnyin uudelleen nopanheittelyistä, jotka lähes poikkeuksetta ovat kielivapaita, joten listan lukijakommenteissa kehutut OctoDice ja Twenty One mukaan, Knisteriin (aka Würfel Bingoon) ja Qwintoon uusia virallisia lomakkeita ja The Lord of the Rings: Journey to Mordor saksaversiona kyytiin. Mordoria pystyy teoriassa pelaamaan kotikonstein, mutta kuuden euron hintaan otan ilomielin käyttööni symboleilla vuoratut viralliset nopat. OctoDicea hypistelin jo kotimaassa, mutta sisältöön nähden jättimäinen paketti ja tuplahinta jättivät aiemmin hyllyyn.

Halvalla hyvää(kö)

Viimeinen satsi on sitä perinteistä saksahyllyä. Pieniä korttipelejä, joista on jostain kuullut aiemmin, useimmista ei. Kannet täynnä tunnettuja nimiä, kuten Michael Schacht ja Stefan Dorra. Freitag der 13. oli ensinäkemältä syliin kaapattu peli. Vuosikausia ostoslistalla majaillut Reiner Knizian versio Ventistä ei ollut ikinä aiemmin kävellyt vastaan. Ja viihdyttävä pelihän se oli. Ulkoasullaan hurmanneen Land Unterin toivon olevan samaa yksinkertaista viihdettä.

Schachtin Blindes Huhn on seuraava yrittäjä simppeleiden tikkipelien sarjassani ja Knatschissa on sääntöjen pohjalta aineksia olla se noppapeli, jota toivoin Knizian hirveän Age of Warin olevan.

Majavien patorakennuspeli Dam it! on uutuusjulkaisu, jota ehdimme jo kokeilla. Eri puulajikkeiden keruu maistui siinä määrin, että aiemmin tyrmäämämme sienipeli Fungin ei tarvitse tulla uudelle yritykselle. Fungin lisäksi Dam it! muistutti kaksinpelinä jossain määrin Jaipuria ja sen eestaas soljuvia markkinoita. Huvittavasti Dam it!:n ohjeet olivat niin yksinkertaiset, että olin jo skeptinen pelin puolesta ennen kokeilua. Onneksi ei tullut luettua ennen ostopäätöstä. Majavapelissä oli valmiiksi mukana enkkuohjeet, joten sitä näkynee piakkoin muuallakin.

Lisäyllärinä saksalaisen liikkeen promohyllystä löytyi nippu pistelomakkeita Orléansiin. Loppuu se ruutuvihkon pyörittäminen.

2 kommenttia artikkeliin ”Lomalöytöjä

  1. Knatsch on ihan jäätävää kuraa. Vähän siinä ja siinä kumpaa pelaisin, sitä vai Age of Waria, jos olisi pakko, mutta ehkä saattaisin kallistua Age of Warin puoleen. Land Unter sen sijaan on oikein mainio valinta.

    1. Land Unteria on nyt parit erät pelattu. Hieno peli!
      Joka kerta olemme tosin unohtaneet, että peli ei päätykään pelastusrenkaiden loppumiseen, mutta mitäs pienistä. Väärätkin säännöt ovat olleet samat kaikille.

Jätä kommentti