Esittelyssä ulkomaiset lautapelikaupat

Viimeisen vuosikymmenen aikana olen vieraillut 12 eri maan lautapelikaupoissa haistelemassa tunnelmia, bongailemassa harvinaisuuksia ja etsimässä alennuslöytöjä. Tässä kootut kokemukset vierailemistani kivijalkakaupoista. Puhtaat verkkokaupat jätetty pois.

Turistin arvio on annettu sen lähtökohdan mukaan, että kyseinen kaupunki olisi matkan ainut kohde. Ensin katsaus lähikauppoihin ja sitten pitkä sukellus ulkomaille.

(Päivitys 8.9.2019: Lisätty maininta Riihimäen Uudesta Kirjakaupasta ja Tukholman Dragon’s Lairista.)

Helsinki, Suomi

Pääkaupunkiseudulla lautapelaajan kolme kovaa ovat Helsingin tutut nimet Lautapelit.fi, Fantasiapelit ja Poromagia. Muilla paikkakunnilla Puolenkuun Pelit ja kirjaimellisesti talon kivijalassa sijaitseva Porvoon Pelikauppa ovat jättäneet positiivisen vaikutelman. Uusimpana tuttavuutena kotimaisella pelirintamalla on Riihimäen Uusi Kirjakauppa, joka on viime vuosien aikana laajentanut pelivalikoimaansa merkittävästi harrastajapelien suuntaan.

Siinä missä muut mainitut myyvät myös muita viihdemuotoja, kuten sarjakuvia tai videopelejä, Lautapelit.fi on lautapelien erikoisliike, jota ei voi suositella liikaa erityisesti harrastuksen ensimmäisille vuosille. Jos haluat tutustua lautapeleihin, olet Lautapelit.fin avulla valmis pelaamaan seuraavat pari vuotta ilman sen kummempia seikkailuja muualle.

Tiesithän, että Lautapelit.fi, Fantasiapelit, Poromagia ja Puolenkuun Pelit antavat kaikki 10 % alennusta lautapeliensä normihinnoista, jos vilautat kassalla Suomen lautapeliseuran voimassa olevaa digitaalista jäsenkorttia? Alennuksen jälkeen useimmat kotimaan liikkeet kilpailevat tasapäisesti ja paikoin jopa edullisemmin kuin monet Euroopan kollegansa. Lautapeliseuraan voi helposti liittyä verkossa.

Amsterdam, Alankomaat

Friends & Foes on yhden miehen putiikki noin vartin ratikkamatkan päässä Amsterdamin turistikeskustasta. Omistajan englanti taittuu hyvin ja yrittäjälle ominainen kyyninen läppä lentää myös satunnaisasiakkaan kanssa. Valikoima on kohtuullinen, ei suuri, mutta saatavilla olevista huomattava osa on tavaraa, jota en ole aiemmin huomannut Suomen hyllyissä. Liikkeen valikoimaa ei tällä hetkellä näe verkosta lainkaan.

Noin puolet myynnissä olevista peleistä on paikallisia alankomaalaisia julkaisuja ja loput englanniksi. Paikallisjulkaisut ovat selvästi halvempia kuin Suomessa, pienten pelien kohdalla puhutaan noin viiden euron erotuksesta, mutta yhä pari euroa tyyriimpiä kuin naapurimaa Saksassa. Enkkuimportit liikkuvat samoissa hinnoissa kuin Suomessakin.

Liikkeessä on myös pelipöytiä ja kolme hyllyllistä lainapelejä. Koko päivän pelaaminen ja pelikirjaston hyödyntäminen maksaa kohtuulliset kaksi euroa ja pakollisen juomaostoksen.

Friends & Foes turistikohteena: ehdottomasti uudelleen

Friends & Foes, Amsterdam

Barcelona, Espanja

Jugar X Jugarin sisäänkäynti antaa väärän vaikutelman, sillä lelukaupalta näyttävän pitkän käytävän takana odottaa kunnon pelaajien luola. Harmillisesti pelit ovat pääasiassa espanjaksi. Jos tiedät, mitä haet ja miten kiertää pelien kielimuuri, ehdottomasti vierailun arvoinen. Muuten liikkeestä kannattaa etsiä kielivapaita pelejä, joita näkee harvemmin saatavilla, kuten Felix: El Gato Encerrado (Felix: The Cat in the Sack).

Jugar X Jugar turistikohteena: kenties uudelleen

Reykjavík, Islanti

Nexus sijaitsee aivan Reykjavíkin Laugavegur-pääkadun takana keskellä kaupunkia. Asuin Islannissa syksyn 2009 ja kotimaista Fantasiapelit-liikettä muistuttava Nexus oli tuolloin suosikkikauppani. Liike on sittemmin laajentunut kahteen toimitilaan, joten pelit eivät enää löydy saman katon alta sarjakuvien kanssa. Haluan lukea tämän positiivisena merkkinä kasvusta. Nettikommenttien perusteella liikkeeseen on sittemmin raivattu tilaa myös itse pelaamiselle. Islantilainen hintataso on kauttaaltaan korkea, mutta sijainti kompensoi: Vaikka ei mitään ostaisikaan, on liikkeessä helppo käydä vierailulla.

Nexus turistikohteena: ehdottomasti uudelleen

Amsterdamin Friends & Foes -liikkeen lainattavissa oleva pelikirjasto

Edinburgh, Iso-Britannia

Black Lion Games on reilun kävelymatkan päässä (en kehdannut hypätä paikallisliikenteen kyytiin, etten aja ohi) Edinburghin linnalta. Kävelin kolme kertaa osoitteessa mainitun korttelin ympäri, kun en uskonut vanhaa puuovea kaupan oveksi. Putiikki on pieni ja valikoima samaten, mutta syyskuussa 2015 Black Lion Games myi jo Isle of Skye ja Codenames -pelejä, kauan ennen kuin niitä saatiin Suomeen ja kuukautta ennen kyseisen vuoden Essenin pelimessuja, jolloin pelien suosio vasta räjähti laajemmalle yleisölle.

Black Lion Games turistikohteena: uudelleen vain, jos osuu reitille

Riika, Latvia

Brain Games on paitsi lautapeliliike myös paikallinen julkaisija, jonka värikäs logo on nähty muun muassa IceCool, Game of Trains ja Om Nom Nom -pelien kansissa. Kävelymatkan päässä Riian keskustasta sijaitseva liike on vaivan arvoinen. Pelejä on hyllymetreittäin englanniksi, useita lyhyitä pelejä tai paikallisia julkaisuja on valmiina pöydällä kokeiltavana ja nuoret myyjät ovat innokkaita juttelemaan aiheesta ja opettamaan esittelypelit. Suomalainen Eclipse oli myyjien suosikkipelejä, joten siitäkös juttua riitti. Saimme kutsun jopa viikoittaiseen peli-iltaan, mutta harmiksemme matkamme jatkui sitä ennen. Hintataso ei ollut merkittävästi halvempi, joten ostimme vain pelejä, joita ei saanut kotimaasta.

Brain Games turistikohteena: ehdottomasti uudelleen

Vilna, Liettua

Rikis sijaitsee reilun kävelymatkan päässä Vilnan historiallisesta keskustasta. Ulkorakennus on kuin neuvostoajan pommituksesta, mutta sisältä löytyy moderni lasitettu (tuolloin hyvin tyhjä) ostari, jonka rullaportaat vievät kellariin, jossa pieni paikallisten pelaajien suosima Rikis sijaitsee. Liikkeen myyjä istui ovien ulkopuolella pelaamassa Dice Masters -turnausta, mutta juoksi heti auttamaan, kun astelimme pelaajien ohi liikkeeseen. Valikoimaa on vähän, eikä hintataso ole niin halpa, mitä Liettuassa voisi odottaa, koska pelit on tuotu ulkomailta. Valikoima kuitenkin löytyy liikkeen nettisivuilta, joten ekskursion tarpeen voi tutkailla etukäteen. Oman tutkimusretkemme syy oli avaamaton, poistoalessa ollut, tuolloin täysin loppuunmyyty vanha High Society. Valikoiman pienuudesta huolimatta ostimme useamman pelin ja saimme valita pari erikoisnoppaa kaupan päälle.

Rikis turistikohteena: vain, jos jotain löytyy ennakkoon tai kiinnostava peliturnaus osuu aikatauluun

Galvosūkių Pasaulio -ketjulla on liike kahdessa Vilnan ostoskeskuksessa. Älypelien lisäksi valikoimaan kuuluu myös moderneja lautapelejä ja ainakin Akropolis-ostoskeskuksen GalvoPasissa oli yllättävän hyvä valikoima, kun odotusarvona oli Heureka Shop.

Galvosūkių Pasaulio turistikohteena: ehdottomasti vierailun arvoinen, jos meinaa muutenkin shoppailla

Perpignan, Ranska

Sortilèges on varmasti oikein mainio pelikauppa ranskaksi käännettyjä tai julkaistuja pelejä. Vierailusta jäi kuitenkin kammottava muisto, kun valitsimme Perpignanin kohteeksi nimenomaan sieltä löytyneen pelikaupan takia ja kaupunki itsessään oli likainen ja lähes pelottava kokemus. Pettymyksen huippu oli, kun ranskalaisessa liikkeessä ei oltu edes kuultu Longhornista, kehutusta ranskalaisesta kaksinpelistä.

Sortilèges turistikohteena: ei kiitos

Tukholma, Ruotsi

Alphaspelista löysin Francis Drake -pelin uutena puoleen hintaan siitä, mitä pelistä pyydettiin muualla. Alphaspel majailee Tukholman asuinlähiössä metromatkan päässä keskustan turistialueesta. Liiketila on kompakti ja ihan ok valikoimalla varustettu, mutta vain noin kolmasosa kaikista peleistä mahtuu esille. Loppuvalikoima on varastossa, josta myyjä kyllä rivakasti hakee näytille, jos osaat pyytää. Viimeisin vierailu kesällä 2019 vankisti Alphaspelin asemaa harvinaisuuksien aarreaittana, kun varastosta löytyi muualta jo loppuunmyytyjä vanhoja blokkisotapelejä ja lähinnä Yhdysvalloissa mainetta saaneita julkaisuja, kuten Baseball Highlights: 2045 -pelin harvinaisia laajennuksia ja soluttautumispeli V-Commandos.

Alphaspel turistikohteena: uudelleen vain, jos löydän nettivalikoimasta etukäteen jotain mielenkiintoista

Science Fiction Bokhandeln on käytännössä Ruotsin versio Fantasiapeleistä. Pelien lisäksi löytyy elokuvia, sarjakuvia ja oheiskrääsää. SFBok oli vuosia vakiokohteeni Tukholmassa, kunnes löysin Alphaspelin. Sijainnin takia liike säilynee edelleen kohdelistalla, mutta sekä valikoima että hinnat olivat viimeksi Alphaspelin puolella, vaikka ei SFBokin valikoimaakaan pieneksi voi kutsua.

Science Fiction Bokhandeln turistikohteena: keskeisen sijainnin takia jatkaa vakiokohteena, jos kulkureitti vie vanhoja katuja pitkin

Tukholman kolmas pelikauppa, Dragon’s Lair on kuitenkin kolmikon paras kokonaisuus. Dragon’s Lairilla on kaksi liikettä Tukholmassa, joista Sveavägen on lautapelien pääliike ja toinen enemmän keräilykorttipeleihin keskittynyt pelitila. Sveavägenin liike on yksi parhaista lautapeliliikkeistä, joissa olen vieraillut. Se ei ole aivan yhtä dramaattinen löytöaitta kuin nettikaupan noutopistettä muistuttava Alphaspel, mutta päihittää muuten useimmat Suomessa ja maailmalla vierailemani lautapelikaupat valikoimallaan. Avarasti esillä olevilta hyllyiltä löytyy mukavasti lajiteltuna pelimaailman uutuuksia, Kickstarter-julkaisuja ja Suomen mittakaavassa muuten vain harvinaista tavaraa.

Dragon’s Lair turistikohteena: Tukholman paras pelikauppa – jos vierailet vain yhdessä, käy täällä

Essenin AllGames4you-liikkeen pääsisäänkäynti ei turhia prameile

Essen, Saksa

AllGames4you on hämmästyttävän suuri ja viihtyisä lautapelikauppa teollisuushallilta näyttävän rakennuksen takakujalla. Ilman ennakkotietoa tänne ei eksy edes paikallinen Pelaajörgen. Ja jos eksyy, kannattaa olla tarkkana ajan suhteen, liike on nimittäin auki vain lyhyen jakson joka iltapäivä. Talon takaa löytyy jonkin verran parkkitilaa ja mekin jätimme auton vain pokkana jonkin toisen yrityksen pakun eteen. Pelikaupan omistaja ystävällisesti tarkisti ikkunasta, että siinä on vallan hyvä.

Myyntisalin pitkät pelihyllyt aiheuttavat positiivista vapinaa jo verkon kuvissa, saati liikkeen aulassa. Hyllyköt ovat ilmavia ja muihin pelikauppoihin nähden peleillä on tilaa paistatella. Erityisesti pienet pelit ja uutuudet ovat hyvin esillä, joten pelkän kansikuvan perusteella tuli napattua useampikin peli mukaan.

AllGames4you, Essen

Hinnat ovat saksalaiseen tapaan koko listauksen halvimmasta päästä ja valikoima herkullisen laaja. Pelkästään Haban lastenpelejä on jo pari hyllyllistä. Pitkien saksahyllyköiden lisäksi kaupasta löytyy poistonurkka osumaa ottaneita pelejä ja yksi hyllykkö myös enkkupelejä.

Liikkeen omistaa vanha herra Heinz-Georg Thiemann, joka on paremmin tunnettu vuoden 2008 Planet Steam -lautapelin suunnittelijana. Heinz puhuu tarvittavan määrän englantia vitsaillakseen turisteille ja vaihtaakseen mielipiteitä peliuutuuksista.

Myyntisalin lisäksi liikkeestä löytyy pari pelipöydillä sisustettua huonetta, joten tänne voisi tulla myös pelaamaan porukalla.

AllGames4you turistikohteena: ehdottomasti uudelleen, ilman pelien kielimuuria olisi oman matkan arvoinen keidas

Kööpenhamina, Tanska

Faraos Cigarer on aiheiden mukaan useaan toimipisteeseen jaettu ketju. Jos siis törmäät oheistuotteita myyvään faaraoon, et ole vielä saavuttanut itse lautapeliliikettä.

Faraos Cigarer alias lautapelitaivas, Kööpenhamina

Faraos Cigarer on vaikuttavin pelikauppa, jossa olen käynyt. Pelejä on 11 (!) riviä lattiasta kattoon, vieri vieressä yleensä vain yksi kopio kutakin peliä esillä. Täältä löytyy vaikka mitä, jos on valmis maksamaan, sillä hinnat ovat tanskalaiseen tapaan korkeat. Mitään sellaista ei siis kannata ostaa, mitä löytyy myös Suomesta. Hyllyiltä löytyy valmiina muun muassa print-on-demand-yritys Victory Point Gamesin pelejä, joita pääsee harvoin hypistelemään.

Myyjä etsi avuliaasti pelit, joita en itse paikallistanut ja kiipesi tikkailla ylimmälle hyllylle hakemaan kaupan viimeisen kopion Plunderista. Hauskasti pelit on lajiteltu teeman tai mekaniikan mukaan. Sotapelit yhdessä sarakkeessa, merirosvopelit toisessa. Merirosvoaiheinen Plunder vain sattui olemaan lajiteltu jonkin toisen ominaisuuden mukaan.

Faraos Cigarer turistikohteena: ehdottomasti uudelleen, ajan ja eväiden kanssa

New York, Yhdysvallat

The Compleat Strategist on majaillut Manhattanilla pienen iäisyyden. Olen vieraillut liikkeessä kahdesti ja vierailisin heti uudelleen, jos mahdollista. Valikoima on mielenkiintoinen sekamelska. Pelit ovat varmasti järjestyksessä, mutta en tiedä missä, joten jokainen kolo kannattaa syynätä tarkkaan. Joukossa on uutuuksia ja harvinaisuuksia, joita ei koskaan nähdä – ainakaan pariin kuukauteen – Atlantin tällä puolen. Edelleen harmittelen sitä piskuista korttipakan kokoista Noiria, jota en ottanut ensimmäisellä kerralla mukaan. Sittemmin Noir julkaistiin kookkaamassa paketissa tupla- tai triplahinnalla, joten edelleen ihmettelen sen perään. Lautapelien lisäksi liikkeestä löytyy myös vanhoja keräilykorttipelejä, kuten Suomessakin villinnyttä Doomtrooperia, ja HeroClix-figuja. Pelit ovat hyvissä hinnoissa ja dollarin kurssista riippuen voivat olla vieläkin paremmissa.

The Compleat Strategist turistikohteena: ehdottomasti uudelleen

4 kommenttia artikkeliin ”Esittelyssä ulkomaiset lautapelikaupat

 1. Oikein mainio lista ja voin suositella itsekin tuota Dragon’s Lairia Sci-Fi Bokhandelnin vaihtoehdoksi.

  Onko kukaan löytänyt suositteltavaa lautapelikauppaa Tallinasta?

 2. Tänään tutkittu Bremenissä pelikauppa Highlander Games, paikallinen viritelmä Fantasiapeleistä. Yllättävän kalliita olivat jopa saksalaiset editiot, esim saks. versio Godfatherista 70 e. Vain pienet Cat Lady -tyyppiset saksaeditiot ovat kannattavia tuliaisia 10e hinnoilla. Ystävällinen palvelu kuten odotettua.

  Tallinnassa ei pelikauppoja ole näkynyt, mutta kirjakaupasta löytyy virolaisia laitoksia peleistä.

 3. En ole aiemmin vaivautunut Tallinnan keskeisimpään liikkeeseen, jonka muistelen olevan Lauamängud, koska nettikommenttien mukaan sijainti on bussi-/taksimatkan päässä turistialueilta ja valikoima sekä hinnat kotimaisia liikkeitä vastaavat tai heikommat.

  Googlen karttahaun mukaan Tallinnan keskustassa on kuitenkin nousemassa useampikin jollain tavalla lautapeleihin liittyvä kivijalka, joten kohtahan Tallinnassa joutuu tekemään erillisen lautapelikierroksen.

  Samasta syystä jätin Thaimaan reissulla paikallisen lautapeliliikkeen väliin. Battlefield Bangkokia ilmeisesti pyörittää joku maahan muuttanut brittiä puhuva yrittäjä, mutta ennakkoon tehty hintavertailu ei ollut odotetulla Thaimaan tasolla, koska lautapelit ovat pääasiassa tuontitavaraa.

 4. Dragon Lairista löytyi Beyond The Sunin lisäosa, mikä oli Suomesta kaikkialta loppu ja ensi viikolla pääsee ehkä vierailemaankin paikanpäällä. Myös Brain gamesin bongasin täältä. Kiitos katsauksesta!

Jätä kommentti