Mökkisesongin kunniaksi katsaus mökkipelien kovimpaan kategoriaan eli roll ‘n write -peleihin.
Roll ‘n write -kategorialla tarkoitetaan pelejä, joissa nopilla heitetään tulos, joka kirjataan omalle lomakkeelle vaihtelevien pistetavoitteiden mukaisesti. Pelimekaniikka on useimmille tuttu Kelan kaavakkeista ja lapsuuden Jatsi-pelistä.
Kategorian pelit sopivat erityisen hyvin mukaan mökille, koska yleensä:
– Pelit koostuvat vain nopista, kynistä ja lomakelehtiöstä.
– Peleihin mahtuu lähes ääretön määrä pelaajia.
– Pelit ovat helposti opittavissa.
Kotimaisittain roll ‘n write -pelien kategoriaa haluaisi kutsua kupongintäyttö- tai lomakkeentäyttöpeleiksi, mutta tällöin myös omaan hypeensä hukkunut Azul istuisi top-listan loppuvaiheilla, joten keskityn tässä listassa vain noppapeleihin. Aiemmin myös Avenue venytti kuponkipelien luokitusta käyttämällä noppien sijaan korttipakkaa tulosten arvontaan.
Lomakepelit ovat olleet viime kuukausina näkyvästi esillä, koska Ganz Schön Clever on parhaillaan Kennerspiel des Jahres -palkintoraadin harrastajapelien finaalikolmikossa. Avenuen ja Ganz Schön Cleverin lisäksi listauksesta uupuvat vielä testaamista odottavat Rolling Japan ja vastikään laajemman jakelun saanut SteamRollers, jonka huolenaihe on sen Suomessa liki 50 euron hinta. Yleensä kategorian muut pelit liikkuvat 10–15 euron hintaluokassa, joten viihdearvon olisi vastaavasti oltava viisinkertainen.
Kirppisten koluajille vielä varoitus, että vanha suomeksikin julkaistu kynä-ja-noppa-peli Maantie on yksi huonoimmista peleistä ikinä. Maantiessä pelaajat heittävät vuorotellen noppia saadakseen luvut järjestyksessä ensin yhdestä kahteentoista ja sieltä takaisin yhteen. Jos et heitä, et voita. Ja vaikka heittäisit, et silti välttämättä saa peliä loppumaan ikinä.
Top 10 Roll ‘n Write
10. Jatsi (Yatzy, Yahtzee, 1956)
Vanha kunnon Jatsi teki tunnetuksi kolmen uusintaheiton mekaniikan, joka on nykyään integroitu peleihin, kuten King of Tokyo ja Run, Fight or Die. Jatsin suurin vika on, että pelaajat täyttävät omia kuponkejaan omilla nopillaan. Jos toinen pelaaja heittää paremmin, et voi asialle mitään. Tähän löytyy kuitenkin varmasti erilaisia variaatioita ja eri kodeissa käytettyjä omia lisäsääntöjä piristämään vanhahtavaa kaavaa.
9. Qwixx (2012)
Qwixx on Jatsin jälkeen historiallisesti tärkein roll ‘n write -peli. Kotimaisiin marketteihin asti tiensä löytäneessä paketissa pelaajat yhdistävät noppien silmäluvuista haluamansa summan oman lomakkeensa pisteriville. Merkittävin este Qwixxin voittokululle on, että eri noppayhdistelmien vertaileminen kestää tovin ja listan kärkipeli tekee vastaavan peli-idean kymmenen kertaa nopeammalla syklillä.
8. La Granja: No Siesta (2016)
La Granjan noppaversiossa pelaajat valitsevat käytettävät nopat yhteisestä valikoimasta. Draftaus ja sen mukanaan tuoma muiden pelaajien seuraaminen on pelin kantava voima. Muuten kupongin eri osa-alueita täyttää leppoisasti, koska loppua joutuu vähän odottelemaan tai jopa aktiivisesti hakemaan.
7. Dice Stars (2016)
Bruno Cathala ja Ludovic Maublanc noppapelin parissa? Kyllä, kiitos! Lopputulos ei kuitenkaan ole ihan niin lennokas kuin nimekkäiltä suunnittelijoilta voisi odottaa. Dice Stars on kyllä yllättävän suoraviivainen ja nopeasti täyttyvä kuponki, jossa kerätään pisteet ja niille kertoimet. Harmillisesti suoraviivaisuutta ei ole riittänyt noppien siirtelyyn asti, kun varsinkin aluksi joutuu pohtimaan, mitkä nopat nyt jäivät pöydälle seuraavaa pelaajaa varten ja mitkä palasivat pussiin.
6. Welcome to DinoWorld (2017)
Gen Can’t Roll and Write -kilpailun voittaja on ilmaiseksi ladattavissa oleva peli dinosauruspuiston rakentamisesta. Dinoille rajataan aitauksia, yleisölle vedetään kulkuväyliä ja joka vuoron välissä toivotaan, että jykevimmät nähtävyydet eivät karkaa aitauksistaan. Aitausten sijoittelussa on ehtaa Theme Park -henkeä ja pelaajilla on myös miellyttävä mahdollisuus hallita pelin edistymistä. Welcome to DinoWorld ei tarvitse kuin pari noppaa, kynän, printterin ja laminointikoneen.
5. Saint Malo (2012)
Inka ja Markus Brandin Saint Malo on listan ainut peli, jossa ei piirretä kertakäyttöisille paperilomakkeille, vaan koville pelilaudoille. Ironisesti juuri Brandit suunnittelivat myöhemmin Exit-pelisarjan, joka muutti siihen asti siivot pakohuonepelit kertakäyttöisiksi. Saint Malo on seesteinen, Jatsi-sarjan europeli, jossa pelaajilla on hyvin vähän tekemistä toistensa kanssa. Silti kokonaisuus viehättää. Kaikki toimii, eri pistetavoitteita on riittävästi ja merirosvokaupungin rakennuksia on hauska piirtää.
4. Würfel Bingo (Knister, High Score, 2004)
Useilla nimillä tunnettu noppabingo on koko joukon nopein ja kepein peli. Pelaajilla on edessään 5×5-ruudukko, joka täyttyy joka kierros yhdellä numerolla. Pelin päätteeksi jokainen rivi, sarake ja vinosuora pisteytetään pokerista tutuin yhdistelmin. Pelaamiseen riittää kaksi perusnoppaa ja ruutuvihko. Harmittaa, että emme tunteneet tätä peliä lapsuudessani! Olisi ollut valtaisa hitti kaiken maailman laivanupotusten rinnalla. Reiner Knizialta hiljattain tullut Criss Cross on lähes sama peli, mutta noppabingo on kaikin puolin viihdyttävämpi ja valintani joka kerta.
3. The Castles of Burgundy: The Dice Game (2017)
Burgundyn nopat on listan selvästi raskain peli. Yllättävän hyvin alkuperäisversionsa ominaisuudet ja erityisesti kartan hallinnan tavoittava noppapeli vaatii keskittymistä, kun ynnäät joka vuoro noppien numerot ja värit yhteen ja toteat, että eiväthän nämä nyt olleet lainkaan ne yhdistelmät, jotka kuponki vaatii eri ruutuihin. Nopat ovat armottomat ja jättävät uudelle pelaajalle helposti tunteen täydellisestä arpapelistä. Kunnes jossain kohtaa tulee heureka, että hetkinen, käytännössä pystyn joka vuoro täydentämään yhden ruudun, jos pelaan nerokkaasti ennakoiden ja noppia muokkaavia bonuksia hyödyntäen. Hienosti peli sallii kuitenkin vain yhden bonuksen käytön per vuoro, mikä estää hitailta pelaajilta täydellisen jäätymisen.
2. Noch Mal! (2016)
Ranskassa Encore!-nimellä tunnettu Noch Mal! on Inka ja Markus Brandin seuraava kuponki. Tällä kertaa mennään internetin flash-pelejä muistuttavalla värilomakkeella, josta pelaajat täydentävät joka vuoro yhtä väriä olevia ruutuja. Tarkoitus on saada kahdesta väristä kaikki ruudut täyteen niin, että myös mahdollisimman monta pystyriviä olisi täynnä ja mahdollisimman monta tähteä ruksittu yli. Kaikki pelaajat saavat valita joka kierroksen nopista jotain, joten kupongit täyttyvät samassa tahdissa. Erilaisia kuponkipohjia on tehty kuusi lisää, joista kolme viimeisintä on pakattu yhteen Zusatzblockset-pakettiin.
1. Qwinto (2015)
Qwinto on sisältöönsä nähden todella nopea, uljaasti skaalautuva ja herkullisia valintoja tarjoava peli, jossa samoilla numeroilla pelaavat pelaajat saavat lopussa täysin erilaisia pisteitä, koska ovat käyttäneet yhteiset numerot eri tavoin.
Joka kierros aktiivinen pelaaja heittää yhdestä kolmeen noppaa ja summaa nopat yhteen. Kaikki pelaajat saavat halutessaan lisätä yhteissumman haluamalleen riville, kunhan rivin värinen noppa oli mukana heitossa. Aktiivisen pelaajan on pakko lisätä numero tai ottaa miinusruksi. Peli päättyy, kun kaksi riviä on täynnä tai yksi pelaaja saa neljä miinusta.
Joka rivillä numeroiden on oltava suuruusjärjestyksessä ja joka pystyrivillä pitää olla aina eri numero. Yksinkertaista ja ah niin tuskaisan ihanaa, kun ahneuksissaan odottaa sitä parasta väliin mahtuvaa numeroa, kunnes joku onneton huutaa, että nyt loppui muuten peli.
Kaikki kanssamme Qwintoa kokeilleet ovat toivoneet heti perään uutta kierrosta tai useampaa, joten Qwinto onkin vuosien 2015–2018 välillä meillä eniten pelattu peli, lähemmäs 40 pelikertaa takana.
Suosittelen myös testaamaan Penny Papers adventures – pelisarjaa, kunhan joskus Suomeen rantautuvat!
Erinomaisen käyttökelpoinen lista, joka myös herättää ajatuksia. La Granja ja Burgundy jättivät minut kylmäksi. Quintoa vasta kokeilin ensimmäistä kertaa eilen, mutta luulen että olen samaa mieltä siitä, että se on tämän genren ykkönen. Rolling-pelejä suosittelen kokeilemaan, meillä on niistä pbp-versiot Rolling Austria ja Rolling Tokyo.
Kiitos suosituksista täällä ja muissa kanavissa! Listaa tehdessä ja vinkkejä lukiessa koin uuden kynä-ja-noppa-boomin ja tälle jutulle onkin piakkoin tulossa jatkoa Sormusten herran, Japanin ja Sherlockin Lontoon maisemissa.
Harvest Dice on peruskivi noppadraftaus. Pisteiden lisäksi voi vertailla, millaisia kasviksia kukin on lappuunsa piirtänyt.